چرا از درس خواندن خسته می شوم؟
چرا انقدر زود از درس خواندن احساس خستگی می کنم؟ چکار کنم که زود خسته نشوم؟ وقتی از مطالعه خسته می شوم، چکار کنم؟ چگونه درس بخوانم که خسته نشوم؟ و اینکه چگونه بخوانید که درست خسته شوید؟
سوالاتی که بعد از پرداختن به دلایل خستگی از درس خواندن و مطالعه، به آن ها جواب دادم و برایتان راهکارهای مفیدی هم گفته ام.
کی خسته می شوید
چرا خسته می شوید
چگونه خسته نشوید
چگونه شارژ شوید
کِی خسته میشوید
خستگی از مطالعه در یکی از این سه مقطع زمانی احساس می شود:
زودهنگام. لحظه ای. دقیقه نود.
1. خستگی زودهنگام: یعنی بلافاصله پس از شروع مطالعه این نوع خستگی احساس می شود. بعد از کمتر از نیمساعت مطالعه.
2. خستگی لحظه ای: که پس از مدت زمانی مطالعه (چند روز، چند هفته یا چند ماه) احساس می شود.به نوعی خستگی میان مدت از انجام مطالعه است.
3. خستگی دقیقه نود: بدترین نوع خستگی از درس خواندن و مطالعه است. دقیقه نود منظورم پشت خط پایان است که دیگری جانی برای عبورکردن از آن باقی نمانده و داوطلب تسلیم "نتوانستن" می شود و کار را به سال بعد واگذارمی کند.
چرا خسته میشوید
خستگی از نوع زودهنگام، نوعی از خستگی است که اکثرا دانش آموزان دهم و یازدهم تجربه می کنند. و البته گروهی از کنکوری ها که تا قبل از سال کنکور، عادت به ساعت مطالعه متوسط و بیشتر از متوسط را ندارند.
خودمانی بگم: کنکوری هایی که تا قبل از این، هرگز یکساعت نتوانستند سر کتاب بشینند و درس بخوانند.
هر دانش آموز-داوطلب کنکور با احتمال زیاد یکی از این سه نوع خستگی مطالعه را تجربه می کند. اگر بخواهم بد و بدتر را انتخاب کنم، خستگی نوع دوم را در مجموع طبیعی می توان دانست. فارغ از اینکه بعد از چند روز باشد یا چند ماه. چونکه داوطلب در مدت زمان گذشته شده از مطالعه، انرژی حداکثری ممکن خود را صرف کرده است.
دلیل هر کدام از این سه نوع خستگی از مطالعه برای مدرسه یا کنکور متفاوت است. حالت ساده این است که جسم شما خسته است و انرژی کافی ندارید؛ مثلا بعد از ورزش یا بلافاصله پس از رسیدن به خانه -بدون تجدید قوا و استراحت- شروع کنید به درس خواندن. و حالت کمی پیچیده این است که فضای مطالعه شما نامناسب است و تهویه کافی برای اکسیژن تازه ندارید.
و حالت پیچیده هم این می شود که تا قبل از امروز که خسته شده اید، با چه روند مطالعه ای جلو آمدید که اکنون احساس خستگی دارید!؟
تا زمانی که نوع خستگی و دلیل آن را ندانید، نمی توانید برای برطرف کردن آن، کار مفیدی انجام بدهید.
چگونه خسته نشوید
خودتان را خسته نکنید! برای خسته نشدن، هیچ فرمول یا راهکاری جادویی نیست که دنبالش بگردید. چون در درجه اول، این یک اتفاق طبیعی است که بدن شما بعد از انجام یک فعالیت ذهنی روزانه، دچار خستگی شود.
اما این طبیعی بودن خستگی، شامل گروه اول نمی شود که بعد از چند دقیقه از شروع مطالعه انگار کوه کنده اند و خوابشان می آید و به شیوه های مختلف، خودشان را دور می زنند که روز را شب کنند و شب هم با کلی عذاب وجدان بخوابند! به شما توصیه می کنم حتما با مشاور خودتان همفکری کنید تا بتوانید به بازدهی مفید و ساعت مطالعه مفید برسید!
اما نوع دوم و نوع سوم خستگی هنگام مطالعه را بیشتر توضیح بدهم:
طبیعی بودن خستگی برای حالتی که مدتی از شروع مطالعه گذشته است و با برنامه روزانه پیش می روید، به نوعی طبیعی است؛ چرا که ظاهرا این مقدار از مطالعه مفید، حداکثر توان جسمی-ذهنی شما در آغاز مسیر است که با مهارت آموزی روش های مطالعه و همراهی مشاورتان به حداکثر واقعی و موردنیازتان باید برسد.
البته این را هم بگویم:
به جای جنگیدن فرسایشی با «نتوانستنها»، آنها را بپذیرید، تحلیل کنید و تلاش کنید برای تبدیل کردنشان به «موفقیتها»
اگر بعد از امتحانات نیمسال اول احساس می کنید توانی برای شروع دوباره ندارید، یا بعد از دو سه ماه اعضای خانواده می گویند:
مثل روزهای اول نمیخونی!
جای هیچ شکی نیست که شما هم نمی خواهید چنین اتفاقی بیفتد. پس دو کاری را که در ادامه گفته ام، انجام بدهید.
چگونه شارژ شوید
چگونه بعد از مدتی مطالعه، به همان ساعت مطالعه متوسط و خوب خود در روزهای اول بازگردید؟ چکار کنید که بعد از مدت زمانی مطالعه مفید و بازدهی بالا، وقتی ساعت مطالعه و کیفیت آن دچار افت شده است به همان روزهای خوب برگردید؟
نمی دانم وقتی این مطلب را می خوانید، در چه نقطه ای از پیشرفت تان هستید، اما به هرحال باید چند نکته را مورد توجه داشته باشید.
1) در هر ساعت مطالعه ای که هستید، نباید از دو گروه درس فاسفه بگیرید: دروس رتبه ساز و مرور درس های خوانده شده.
(دروس رتبه ساز و مطلب مربوط به آن:دروس رتبه ساز کنکور انسانی)
2) بازگشت به روزهای خوب مطالعه، اتفاقی نیست که با چند روز امکان پذیر باشد؛ چون روند افت ساعت مطالعه و کیفیت آن، اتفاقی نبوده که چند روزه تجربه کرده باشید.
3) مهم این است که با مدیریت درست انرژی و روش درست مطالعه، خیلی زود به همان روزهای خوب بازگردید. اگر ابتدای راه کنکور خواندن هستید، این ها را بدانید و حتما اجرا کنید. و اگر چندماه از شروع مطالعه گذشته است، خودتان را با این وضعیت استاندارد تطبیق بدهید.
درست خسته شوید
درست خسته شدن یعنی اینکه وقتی شروع به مطالعه کردید، این موارد را رعایت کنید:
1) حالا که قدرت و سرعت زیادی دارید، درسی را بخوانید و کاری را انجام بدهید که برایتان سخت است! منظورم همان قانونی است که همیشه گفتم:
اول کار سخت را انجام بدهید.
2) گزینشی نخوانید. به انتخاب خودتان درس نخوانید. یعنی شما برای کنکور درس می خوانید که استراتژی خودش را دارد. در کنکور انسانی، گروهی از درس ها رتبه ساز هستند و گروهی دیگر رتبه آور. رتبه سازها را به حد عالی خود بخوانید و برسانید همزمان که رتبه آورها را به درصد لازم می رسانید.
3) این طبیعی خواهد بود بعد از چندماه مطالعه پرقدرت و با سرعت، دچار افت بشوید.