این روزها همهجا صحبت از هوش هیجانی یا Emotional intelligence است. گذشت دورانی که شرکتها دنبال افرادی با IQ بالا بودند. برعکس، وارد عصری شدیم که EQ مهمترین پارامتر پیشرفت مهارتها برای رسیدن به موفقیت در محیط کار و زندگی است.
مزایای هوش هیجانی برای افراد هزاره سوم زیاد است و روشهای زیادی هم برای توسعه و پرورش این نوع از هوش وجود دارد.
ما در این مطلب نمیخواهیم درباره این مزایا یا روشهای افزایش هوش هیجانی صحبت کنیم بلکه دنبال یافتن پاسخی برای پرسشهای مهمتری هستیم.
آیا ما به اندازه کافی هوش هیجانی داریم؟ هوش هیجانی چه نشانههایی دارد و چگونه باید فهمید به اندازه کافی در این حوزه رشد و پیشرفت داشتیم؟ آیا در جای مناسبی از نظر استفاده از هوش هیجانی ایستادیم؟
در ادامه با اتکا به تجربیات افرادی که بیش از ۳۰ سال در حوزه مدیریت کسبوکارها فعالیت کردند؛ ۷ نشانه بلوغ هوش هیجانی در افراد را نام میبریم؛ ۷ نشانهای که میگویند شما دارای سطح بالایی از EQ هستید و میتوانید از مزایای کامل این نوع هوش سود ببرید و البته نباید پیشرفت خود را متوقف کنید.
۱- مردم با مشکلاتشان سراغ شما میآیند
میدانیم که چندان خوب نیست دایما با مشکلات دیگران درگیر باشید و از شما مشاوره، راهنمایی و کمک ذهنی بخواهند ولی نشانه همراهی و همدلی خوب شما با آنها است.
فرکانسهایی به سوی مردم ارسال میکنید که احساس میکنند میتوانند روی شما حساب ویژهای باز کنند و شنونده خوبی هستید یا توصیهها و پیشنهادهای منطقی، عاقلانه و هوشمندانه میدهید. افرادی که دارای هوش هیجانی بالایی هستند؛ عموما اینطور رفتار میکنند.
۲- میدانید در چه چیزی خوب و در چه چیزی بد هستید
ضریب هوشی بالا به معنای خودآگاهی بالا است. بهویژه در مواردی مانند پذیرش اشتباهات و اینکه با خودتان تعارف نداشته باشید.
همه مردم این شجاعت و درک مواجه با نقاط ضعف خود را ندارند و برایشان دشوار است که بپذیرند در کدام نقاط بد عمل میکنند. افرادی که هوش هیجانی بالایی دارند؛ از این خودآگاهی بالاترین بهره میبرند و سعی دارند با نقاط قوت خود خیلی خوب هماهنگ شوند تا به دیگران و البته خودشان کمک کنند.
دایما در حال اکتشاف درون خود برای یافتن نقاط قوت و ضعف خود هستند و روی نقاط قوت دست میگذارند تا پیشرفت کنند.
۳- از بازخوردها استقبال و به آنها عمل میکنید
این نشانه در ادامه نشانه بالا است. برای اینکه از نقاط قوت خود آگاه شوند و زمینه بهبود نقاط ضعف خود را فراهم کنند؛ به دنبال بازخوردها و نظرات دیگران میروند. بلکه این بازخوردها را جستوجو کرده و پس از شنیدن هم عمل میکنند.
اگر شما دوست دارید از همه درباره کارها و اعمالتان بازخورد بگیرید؛ در زمینه هوش هیجانی بسیار پیشرفته هستید. افراد دارای EQ بالا، بازخوردها را یک هدیه میدانند و فرصتی ارزشمند برای یادگیری و رشد. میدانند چگونه باید از انتقادها عبور کنند و از تعریفها و تمجیدها مغرور نشوند.
۴- بیشتر ستایش میکنید و قدردان هستید
موضع شما نسبت به ستایش کردن دیگران یا ستایش شدن خودتان چیست؟ بیشتر کدامیک را دوست دارید و واکنش شما پس از آن چیست؟
افراد دارای هوش هیجانی بالا، در ستایش کردن دیگران پیشدستی میکنند چون به اندازه کافی اعتماد به نفس دارند و میدانند تشکر باعث افزایش قدرت آنها میشود.
از آن سو، سریعا نسبت به تشکر و قدردانی دیگران واکنش نشان داده و سعی در جبران آن برمیآیند. قدردانی را یک امتیاز برای خود محسوب میکنند که باعث افزایش روحیه و قدرت ذهنی میشود.
۵- مردم در کنار شما کمتر سخن میگویند
به سراغ شما آمده و موضوعی مطرح میکنند ولی دیگر دنبالهاش را نمیگیرند تا نظر و پیشنهاد شما را بشنوند. در واقع، دنبال ایده و اندیشه شما هستند و خودشان کمتر اظهارنظر میکنند.
شما را در صحبتها صادق و کمککننده میدانند و از کلمات شما ایده، انرژی و نکات مثبت دریافت میکنند. غالب افرادی که هوش هیجانی بالایی دارند؛ عین یک تقویتکننده صدا عمل کرده و علاوه بر اینکه شنونده خوبی هستند؛ برای دیگران الهامبخش خواهند بود.
۶- آخرین باری که کینه داشتید را یادتان نمیآید
یکی از مزایای هوش هیجانی، بخشش و فراموش کردن است. اصلا حاضر نیستند ذهن خود را درگیر افکار و اعمال دیگران کنند یا دنبال عیبجویی و کینهتوزی بروند.
بیشتر در پی رها شدن از این افکار منفی و حرکت به سوی جلو هستند. بهویژه، وقتی این افراد بزرگ خانواده یا فامیل هستند؛ بخشش و فراموشی را وظیفه خود میدانند و آن را تمرین کردند. اعتبار خود را برای یک کینه و انتقام مخدوش نخواهند کرد.
۷- راحت میگویید: «متاسفم»
منظور ما این نیست که دایما اشتباه میکنید و بعد میگویید «متاسفم» و در پی عذرخواهی هستید. بلکه منظور ما این است که راحت بابت اشتباهی که مرتکب شدید؛ عذرخواهی میکنید و به این اشتباه اعتراف دارید.
چون باور دارید درستترین کار پس از یک اشتباه همین رفتار است و باعث بهبود اوضاع میشود. فروتنی و آسیبپذیری (به معنای باور داشتن اینکه شما هم ضعف دارید و اشتباه میکنید) دو خصلت بزرگ افراد دارای هوش عاطفی بالا است.