روش صحیح درسخواندن
دانشمندان در زمینهی روش صحیح درسخواندن تحقیقات فراوانی انجام دادند تا بهترین بهرهوری را از مطالعه داشته باشند و روش صحیح درسخواندن را کشف کنند.
چند روش صحیح در رابطه با درسخواندن:
۱- در فواصل زمانی کوتاه اما پیوسته درس بخوانید:
آمار نشان داده که ذهن انسان در زمانهای کوتاه و مکرر بسیار متمرکزتر از زمانهای طولانی عمل میکند. بنابراین حتی اگر فقط ده دقیقه برای درسخواندن فرصت دارید، آن را به فواصل زمانی کوتاهتر تقسیم کنید. همچنین بهتر است پس از هر ده دقیقه درسخواندن به خودتان استراحت بدهید
از آنجا که مغز انسان به منظور “ساخت پروتئین” و تجدید نیرو به زمان نیازمند است، این روش کارایی بسیاری دارد. زمان استراحت به مغز فرصت جذب آموختهها را میدهد، در مقابل درس خواندن برای مدت زمان طولانی نه تنها کسالت آور است، بلکه باعث خستگی، ایجاد استرس و گیج شدن میشود، در نتیجه قدرت یادگیری را کاهش میدهد.
۲- با خیالی آسوده و راحت استراحت کنید:
اگر زمان شما اجازه میدهد به منظور تجدید قوا، یک روز کامل را به استراحت بگذرانید. (مثلا” هر یک ماه یکبار ، مخصوصا” بعد از دادن یک آزمون آزمایشی ، یک استراحت یک روزه یا نصفه روزه، به خود بدهید.) با این کار ممکن است احساس عذاب وجدان کنید و مرتبا با خود بگوئید: “باید امروز را هم درس میخواندم” و زمان گرانبهایی را که به استراحت تخصیص دادهاید، با استرس سپری کنید. اما همانطور که در بالا اشاره شد، فراموش نکنید که در حالت استرس مغز اطلاعات جدید را جذب نمیکند. یک روز را به فراغت بگذرانید و احساس بدی از درس نخواندن خود نداشتهباشید. فقط سعی کنید در این یک روز بیشتر به فعالیتهای مورد علاقه و خواب بپردازید. کمتر فعالیت ذهنی سنگین، مثل شرکت در بحثهای سیاسی یا دیدن چند فیلم سینمایی فلسفی و… بپردازید. بیشتر به فعالیتهای سبک بدنی و ورزشی و نشاطآور بپردازید.
۳- در کلاس به درس توجه کنید:
این کار زحمتی برایتان ندارد اما هنگام امتحان کمک چشمگیری به شما میکند. با این باور که «من خیلی راحت موضوع رو میگیرم!» خود را فریب ندهید و دانشجوی فعالی باشید.
خوب گوش کنید زیرا معلمها و استادها معمولا با تأکید و اشارههایی مانند «مهمترین نکتهی این درس …»، موضوعات مهم را مشخص میکنند. کلید موفقیت در آزمون همین است، هرچه بیشتر در آغاز کار فرا بگیرید، به مطالعهی کمتری برای آزمون نیاز خواهید داشت.
4- مرحله به مرحله پیش بروید و یادبگیرید:
ممکن است باور نداشته باشید که همیشه از کل به جزء و از بزرگ به کوچک رسیدن، روش کارایی در امر یادگیری در سنین مختلف است. در زمان درس خواندن ابتدا سعی کنید یک درک کلی از مطلب داشته باشید سپس وارد جزئیات شوید، با این روش امکان موفقیت شما بیشتر میشود.
5- مفید یادداشت بردارید:
یادداشتبرداری مفید آنطور که در حرف به نظر میرسید، آسان نیست! دانستن اینکه چطور یادداشتبردای کنید در هنگام مطالعه کمک بزرگی به شما میکند. هرچه معلم میگوید یادداشت و در صورت امکان گفتهها را ضبط کنید اما این کار نباید شما را از گوش دادن به صحبتهای معلم غافل کند.
هر روز، بلافاصله پس از کلاس یادداشتهایتان را مرور کنید. این کار به درک بهتر و به یاد سپردن آموختهها کمک میکند.
6- میزان واندازهی خستگی مغزتان را در نظر داشته باشید:
کاملا طبیعی است که گاهی مغز انسان در اثر خستگی، مطالب را فراموش میکند، این امر هرگز بدان معنا نیست که شما آدم کودنی هستید، به جای عصبانی شدن، سعی کنید چنین حالتی را پیش بینی کنید و با آن کنار بیایید.
تصور کنید که مغز شما لایه های اطلاعات را به ترتیب روی هم میچیند، با قرار گرفتن اطلاعات جدید در سطوح بالا، اطلاعات لایههای پایینتر کهنه شده و به آسانی قابل دسترس نخواهند بود، بنابراین به فراخوانی شما دیرتر جواب میدهند، مرور کردن تنها روش جلوگیری از چنین پیشامدی است. تست زدن بعد از خواندن مطلب هم یک نوع مرور محسوب میشود، تا آزمون!
7- با برنامهریزی مناسب، درس خواندن را به عادت تبدیل کنید:
عموما اگر ساعات مشخصی از روز را برای درس خواندن برنامه ریزی کنید، خیلی زود به آن عادت خواهید کرد. بدون تخصیص ساعات مشخصی از روز، ممکن است هیچگاه وقت درسخواندن پیش نیاید. یک روش مناسب برای این کار یادداشت کردن زمان در دفتر روزانه است، درست مثل اینکه از پزشک وقت گرفتهاید. برای این کار می توانید از جدول برنامه ریزی اسکینر، استفاده کنید.
محیط مناسب برای درسخواندن:
۱- در اتاقی ساکت، تمیز و منظم درس بخوانید:
هر چیزی را که ممکن است باعث حواسپرتیتان شود از محل مطالعه دور کنید. قطع پیدرپی مطالعه و سر زدن به صندوق پیامها و شبکههای اجتماعی به هیچوجه توصیه نمیشود.
۲- نور کافی ضروری است:
درسخواندن در اتاق تاریک خوب نیست. در شب چراغها را روشن کنید و در روز پردهها را کنار بکشید (و کمی هم پنجره را باز بگذارید). افراد در محیط ساکت، روشن و سرشار از اکسیژن بهتر درس میخوانند و تمرکز میکنند.
۳- تلویزیون را خاموش کنید:
با اینکه بیشتر دانشآموزان و دانشجویان ادعا میکنند میتوانند درسخواندن و تماشای تلویزون یا گپ آنلاین با دوستان را همزمان انجام دهند، پژوهشها نشان دادهاند این مسئله در مورد گسترهی وسیعی از افراد درست نیست. برای رسیدن به نتیجهی بهتر، عوامل حواسپرتی را مانند تلویزیون و موسیقی باکلام بلند، حذف کنید. تغییر مداوم نقطهی توجه بین درس خواندن و تماشای تلویزیون اولویتبندی در جذب اطلاعات را برای مغز دشوار میکند.
دو نکتهی لازم برای مطالعهی موفق:
یکی از این نکتهها که باید قبل از مطالعه درنظر گرفته شود: باور میباشد اگر شما به متن مورد نظر خود باور داشتهباشید نتیجهای که از آن میگیرید بهتر میباشد، در واقع انسان اگر به فعالیتی که قصد انجام آن را دارد اعتقاد داشتهباشد حتما نتیجه بهتری خواهد گرفت.
دومین نکتهای که باز باید قبل از مطالعه در نظر بگیریم، هدف از مطالعه میباشد، به طور کلی اگر برای انجام هر فعالیتی هدفهای خودمان را تعیین کنیم مطمئنا به هدف خواهیم رسید، اما اگر بدون داشتن هدف اقدام به انجام کاری کنیم یا به نتیجه نمی رسیم و یا نتیجه بسیاربیکیفیتی خواهد بود.