درس خواندن معمولا سخت و طاقت فرساست، اما میتوان این تجربه را بهبود بخشید و یاد بگیریم که از آن لذت ببریم. به خصوص با نزدیک شدن به شروع امتحانات، معمولا از هر زمان دیگری سختتر میشود، چون اجباریتر است.
چند راهکار ساده
راهکار اول: انتخاب یک محیط راحت و آرام
۱. محل مطالعه را تمیز نگه دارید ؛ بهم ریختگی میتواند شما را دلسرد کرده و لذت مطالعه را از بین ببرد. میز مطالعه یا هر جای دیگری که برای مطالعه در نظر گرفتهاید را تمیز کنید و وسائل مورد نیاز برای مطالعه را مرتب بچینید.
۲. عوامل حواس پرتی را حذف کنید برای اینکه بهترین استفاده را از زمان ببرید، مطمئن شوید که عاملی برای حواسپرتی وجود ندارد. رادیو، تلویزیون و کامپیوتر را خاموش کنید و تلفن همراه، کتابهای غیر درسی و بازیها را کنار بگذارید. اگر برای مطالعه از کامپیوتر استفاه میکنید، برنامهای نصب کنید که در حین مطالعه، وب سایتهای غیر ضروری را فیلتر کند.
۳. مکان مطالعه را تغییر دهید هر وقت که ممکن است جای جدیدی برای مطالعه انتخاب کنید. کتاب یا لپتاپتان را به مکان آرامشبخشی مانند پارک یا ساحل ببرید. فضای لذتبخش، روحیه تان را افزایش میدهد و باعث میشود درسخواندن از حالت خشک و تکراری بیرون بیاید.
راهکار دوم: جالبتر کردن کارها
۱. وسایل مطالعه را رنگارنگ کنید. وقتی درس میخوانید از وسایل رنگارنگ برای یادداشتبرداری و نوشتن ایدههایتان استفاده کنید. این وسایل میتوانند شامل خودکارها، کاغذ، برگههای یادداشت و استیکر باشند. اضافه کردن این وسایل به فرآیند خواندن آن را جالبتر کرده و قسمت خلاق ذهن را فعال میکند و به شما در به خاطر سپردن و به یادآوردن مطالب کمک میکند. البته دقت کنید که در استفاده از این وسایل زیادهروی نکنید، چون برعکس عمل کرده و تمام حواستان را از موضوع اصلی پرت میکند.
۲. در حین مطالعه موسیقی گوش کنید موسیقی، درسخواندن را لذتبخشتر کرده و بدون منحرف کردن شما، مغز را تحریک میکند. وقتی درس میخوانید در پس زمینه، موسیقی کلاسیک یا موسیقی فیلم پخش کنید. موسیقی را با صدای متوسط گوش کنید و از موسیقی بلند و پر کوبش که تمرکزتان را به هم میزند دوری کنید.
۳. ویدئوهای آموزشی نگاه کنید خواندن از روی کتاب و یادداشتبرداریهای درون کلاس کسل کننده هستند، بنابراین با دیدن ویدئوهای آموزشی در مورد همان موضوع یادگیریتان را بهبود ببخشید. تماشای ویدئو میتواند ابزار یادگیری موثری باشد، زیرا افراد را درگیر کرده و یادگیری را بهبود میبخشد. به دنبال ویدئوهای آنلاین معتبر بگردید.
راهکار سوم: درس خواندن با دیگران
۱. یک فرد درسخوان با عادتهای مشابه پیدا کنید همکلاسیهایتان را بشناسید و از آنها درباره شیوه درس خواندنشان بپرسید. دنبال کسی بگردید که دوست دارید در همان ساعات مورد علاقه شما درس بخواند و همان روشهای یادگیری شما را استفاده کند. از آنها بپرسید که دوست دارند گاهی با شما درس بخوانند یا نه، این کار مطالعه را از حالت انفرادی و کسالت بار خارج میکند. البته دقت کنید که با دوستانی که شیوه مطالعه متفاوتی دارند درس نخوانید، چون با این کار هم زمانتان را هدر میدهید و هم تمرکزتان را از بین میرود.
۲. به عنوان یک روش درس خواندن، از دوستتان امتحان بگیرید با او درباره درس جدید بحث کنید تا نظرات جدیدی پیدا کرده و درس را بهتر بفهمید. از آنها امتحان بگیرید تا ببینید درس را فهمیدهاند یا نه و از آنها بخواهید که از شما هم امتحان بگیرند. میتوانید با ثبت کردن امتیازها و پاسخ دادن سریع به سوالات این کار را به یک بازی جالب تبدیل کنید.
۳. یک گروه مطالعه درست کنید با کمک چند فرد درسخوان که هدف مشترکی مثل درس خواندن برای امتحان دارند، یک گروه مطالعه درست کنید. در محلی که برای همه جا داشته باشد، مثل یک کتابخانه، به طور منظم همدیگر را ملاقات کنید. با تقسیم کردن تکلیف و همکاری برای حل مسائل مشکل، از پتانسیل گروه بیشترین استفاده را ببرید. درس خواندن به همراه گروه، برای برخورد با موضوعاتی که متوجه نمیشوید یا هنگامی که از مطالعه لذت نمیبرید، راه بسیار خوبی است.
راهکار چهارم: استراحت کردن و پاداش دادن
۱. در طول زمان مطالعه وقفههای منظم ایجاد کنید برای هر یک ساعت درسخواندن، ده دقیقه به خودتان استراحت بدهید. این وقفهها سطوح استرس را کاهش داده و به یاد سپردن آنچه خواندهاید، کمک میکند. اگر به همراه دوستانتان درس میخوانید، استراحت، وقفه احساس انزوایی که گاهی در هنگام مطالعه ایجاد میشود، از بین میبرد. میتوانید از زمانهای استراحت برای فعالیتهای کوچک مثل نرمش، راه رفتن کوتاه، میان وعده خوردن یا تماس گرفتن با یک دوست استفاده کنید.
۲. در وقفههای خاصی از خودتان پذیرایی کنید قبل از شروع مطالعه نقاط خاصی را تعیین کنید که با رسیدن به آنها به خاطر تلاش سخت به خودتان پاداش دهید. میتوانید این نقاط را از لحاظ زمانی یا مقدار درسهای مطالعه شده، تعیین کنید. از قبل درباره نوع پاداش تصمیم بگیرید. این پاداش میتواند یک خوردنی، سرگرمی یا فعالیت تفریحی باشد. برای مثال میتوانید به ازاء هر دو ساعت مطالعه، نیم ساعت برنامه کمدی نگاه کنید.
۳. پاداشهای بزرگتری تعیین کنید برای اینکه خودتان را برای رسیدن به هدف بزرگتر تشویق کنید، جایزههای بزرگتری در نظر بگیرید. برای مثال، اگر تمام طول هفته برای امتحان آخر ترم درس خوانده و تمام دروس را مرور کردید، به عنوان جایزه بلیت کنسرت هفته بعد را به خودتان بدهید. داشتن یک انگیزه هیجانانگیز در ذهن، کل فرآیند درس خواندن را لذتبخش میکند.