متأسفانه وجود استرس در زندگی نه تنها باعث حل مشکلات نمیشود، بلکه برعکس فرد را از ادامه فعالیت صحیح باز میدارد. امروزه آگاهی و انجام روشهای رهایی از استرس یا RELAXATION برای روح و روان مانند ورزش برای جسم به هرکسی توصیه میشود.
اگر زندگی پر از استرس، آرامش را از شما گرفته، روش های تمدد اعصاب می تواند شما را به زندگی عادی برگردانند. بعضی از این روش ها، فقط 5 دقیقه و یا حتی کمتر زمان لازم دارد.
استرس کم می تواند ذهن شما را متمرکز کند؛ ولی اگر زیاد شود، آسیب های فکری و جسمی زیادی به شما می زند. اما آرمیدگی و تمدد اعصاب می تواند توازن را به زندگی شما بازگرداند و حتی ممکن است برخی از خطرات مربوط به استرس را کاهش دهد.
در زیر 10 روش بسیار ساده جهت کاهش استرس را به شما معرفی می کنیم که در هر زمان و مکانی به خصوص در هنگام کار، می توانید از آنها استفاده کنید.
1. مدیتیشن
وقتی افکار مزاحم و آزاردهنده شروع به درگیر کردن ذهن شما میکنند، بهترین دارو برای خاموش کردن این افکار مدیتیشن است. هر زمان احساس کردید تمرکز کافی برای انجام کارتان ندارید، پیش از تبدیل شدن این حس به یک اضطراب شدید، زمانی را برای رفع آن درنظر بگیرید. شاید در نگاه اول عملی کردن این ایده (به خصوص در محل کارتان) خندهدار به نظر برسد، ولی فراموش نکنید برای مدیتیشن حتما نیاز نیست به شکل هندیها نشسته و زمزمه کنید. برای این کار کافی است چشمان خود را ببندید و بر روی نفس کشیدنتان تمرکز کنید. به شرایط کنونی خود (نه آن چه در ذهن شما میگذرد) فکر کنید و این کار را برای چند دقیقه ادامه دهید.
2. چای بنوشید.
یکی از نتایج جانبی کار کردن بیش از اندازه به وجود آمدن استرس است و استفاده از کافئین زیاد نیز این مشکل را تشدید خواهد کرد. ترجیحا به جای استفاده از نوشیدنیهای کافئیندار از چای سبز استفاده کنید. دانشمندان معتقد هستند بین مادهای به نام تیانین (L-Theanine) که در چای سبز وجود دارد و کاهش استرس رابطه مستقیم وجود دارد.
3. موسیقی گوش دهید.
موسیقی به دلیل تاثیری که بر احساسات فرد میگذارد راه مناسبی برای کاهش استرس است تحقیقات نشان میدهند که گوش دادن موسیقی باعث کاهش میزان هورمونهای استرسزا در بدن میشود. بهترین موسیقی برای رسیدن به آرامش موسیقی «کلاسیک» است ولی هیچ محدودیتی برای سبک موسیقی وجود ندارد.
4. پیادهروی کنید.
فعالیت فیزیکی، یکی از راههای موثر برای کاهش فشار روانی میباشد. پیادهروی در سلامت جسم و روان تاثیر زیادی دارد و امروزه بسیاری از آن به عنوان ارزانترین و سادهترین راه رسیدن به آرامش روانی یاد میکنند. فعالیتهای بدنی به خصوص پیادهروی و دویدن باعث افزایش امواج آلفا در مغز شده و به فرد حس بهتری میدهند. از همین حالا برای برای ورزش کردن خود برنامهریزی کنید.
5. بنویسید.
نوشتن احساسات بر روی یک برگ کاغذ به شما این اجازه را خواهد تا به علت واقعی استرس و فشار روانی خود پی ببرید. بسیاری از اوقات ما به دلیل واقعی تنشها و استرسهای ایجاد شده در خودمان واقف نیستیم؛ گاهی اوقات احساس ناراحتی میکنیم بدون آن که دلیل واقعی آن را بدانیم. با نوشتن به عمق بیشتری از احساسات خود اشراف خواهیم داشت و راحتتر میتوانیم به ریشهیابی مشکلات بپردازیم. مهم نیست با چه ادبیاتی احساسات خود را مینویسید متن شما نیازمند ویرایش و پذیرش دیگران نیست؛ بلکه متنی برای آرامش روانتان است.
6. از رایحه درمانی استفاده کنید.
آروماتراپی یا همان رایحه درمانی یکی دیگر از راههای کاهش استرس و فشار عصبی است. هر رایحه احساس و حالت روحی خاصی را برای فرد تداعی میکند. در مورد این که رایحه گل رُز یا گل شمعدانی کدام بیشترین تاثیر را بر روی شما دارند، چیزی نمیتوان گفت و خود باید آن را تجربه کنید.
7. بخندید.
شاید استرس یک مشکل جدی باشد، اما همگی میدانیم که نباید اجازه جدی شدن به آن بدهیم. در زمان ناراحتی و استرس سعی کنید خود را بخندانید به عنوان مثال میتوانید از یک کلیپ خندهدار شروع کنید. خندیدن باعث کاهش میزان استرس شما میشود و به شما حس بهتری میبخشد. خندیدن علاوه بر افزایش آندروفین باعث کاهش هورمونهای استرسزا میشود.
8. نفس عمیق بکشید.
تاثیر کشیدن نفس عمیق و آرام در کاهش استرس و بهبود شرایط روانی شما شگفتانگیز است. این کار ساده را در هر زمان و مکانی به راحتی میتوانید انجام دهید.
9. به مادرتان تلفن بزنید.
انسان وقتی با شرایط پر استرس روبرو میشود، معمولا سعی در مخفی کردن این حس آزار دهنده دارد و از صحبت کردن در مورد آن پرهیز میکند. یکی از راههای تخلیه فشارهای روانی صحبت کردن در مورد آن است. مادر بهترین و مناسبترین شنونده برای شما خواهد بود. اگر از خانواده خود دور هستید با یک تلفن ساده هم میتوانید بهترین شنونده را در کنار خود داشته باشید. تحقیقات نشان داده است که صحبت کردن با مادر بر کاهش میزان هرمونهای استرسزا موثر است و حس بسیار خوبی به فرد میدهد.
10. مثبت اندیش باشید.
استرس باعث میشود فرد احساس درماندگی بکند و حس خوبی نسبت به خود نداشته باشد. پیش از به وجود آمدن این حس بد سعی کنید با انجام یک کار مفید یا فکر کردن به چیزهای خوب از وقوع آن جلوگیری کنید. همیشه سعی کنید دید مثبتی به حوادث و اتفاقات پیرامون خود داشته باشید. به جای فکر کردن در مورد معایب خود به چگونگی برطرف کردن آنها و بهبود جایگاه خود فکر کنید.