سازه های آبی شوشتر

+1
سازه های آبی شوشتر

خوزستان

شوشتر

معتدل و مرطوب

جاذبه ها: 1 تا

 

 
 

 

سازه های آبی شوشتر کجاست؟

منطقه خوش آب و هوا و زیبای سازه های آبی شوشتر خوزستان یکی از مناطق خوش آب و هوای ایران است که می توانیم به شما مسافران و جهانگردان عزیز معرفی نماییم. شما میتوانید در تور اهواز گردی به این مکان هم سری بزنید. شوشتر به دلیل موقعیت ویژه ای که در جلگه خوزستان دارد، محل رودخانه های کارون و دز است. رودخانه دز از غرب شوشتر می گذرد و به نوعی مرز این شهر با شوش و دزفول را می سازد. امّا رودخانه کارون با عبور از کوهپایه های بختیاری پس از سد گتوند وارد دشت عقیلی می شود، سپس با گذشتن از تنگه ای بین کوه های فدلک و کوشکک به طور کامل در جلگه خوزستان جاری می شود.

آب رودخانه کارون پیش از ورود به شوشتر به تخته سنگ بزرگی که شوشتر روی آن بنا شده، برخورد می کند و توسط بند میزان به دو شاخه گرگر و شطیط تقسیم می شود. شاخه گرگر کارون از داخل شهر عبور کرده، آبشارهای زیبایی را بوجود می آورد. بسیاری از تأسیسات آبرسانی قدیم مثل آسیاب ها، کانال های پل، سد بندها و آبشارها بر روی سازه های آبی شوشتر در استان خوزستان ساخته شده که از عجایب روزگارها به شمار می رفت. ساختار شوشتر و دزفول تابع متناسب بودن زمین، جایگاه صخره ها و پستی و بلندی های خاک و سیلان رودخانه ها است. معماری آجر و سازه های آبی شوشتر از لحاظ ساخت دارای ابداعات خاص و ویژه ای است.

مجموعه سازه های آبی شوشتر خوزستان در جهت بهره گیری از نیروی آب به عنوان محرک آسیاب های صنعتی ساخته شده است. یکسری آسیاب در سازه های آبی شوشتر برای آرد کردن گندم به کار می رفته است. همچنین تعدادی از آسیاب های سازه های آبی تاریخی شوشتر برای تولید نیروی برق برای تعدادی از خانوارهای همجوار استفاده شد. سازه های تاریخی آبی شوشتر دارای 33 آسیاب بوده است.

سرچشمه و آب گیری مجموعه سازه های آبی شوشتر از نهر گرگر صورت می گیرد. آسیاب های آبی شوشتر به عنوان اولین شهر صنعتی بوجود آمده در ایران به شمار می آید. بیشترین قسمت فعالیت آسیاب های آبی شوشتر مربوط به کانال ها و تونل ها بوده و آب را از پشت سد گرگر به محوطه هدایت کرده و از طریق کانال های فرعی به مصرف آسیاب ها می رسید.

 

 
 

 

ورودی های مجموعه سازه های آبی شوشتر، امکان  ایجاد دسترسی به مجموعه را میسر می ساخت که فقط از طریق پلکان امکان پذیر بود.

سازه های آبی شوشتر نقش بسزایی در تامین آب کشاورزی، آب شرب و ارتقاء سطح زندگی شهری شوشتر داشته است. این سازه ها با قرار گیری در شهر شوشتر تاثیر بسزایی در رونق بخشی به گردشگری شهر شوشتر و بالابردن سطح کیفی شهر را داشته است. شهر تاریخی شوشتر با قرار دادن نام این سازه های آبی به بزرگترین موزه آبی دنیا توانسته تا در میان میراث جهان دریچه ای نو در راستای فضای شهری ارائه دهد.

در سال 2009 میلادی سازه های آبی شوشتر به عنوان دهمین اثر ایران به ثبت جهانی یونسکو رسید.

 

 
 

 

اگر می خواهید از شهرک شوشتر نو که در سال 2000 میلادی جایزه جهانی معماری را گرفت دیدن نمایید و یا طبیعت زیبای کرانه های کارون را ببینید و از تماشای دشت گل زیبا لذت ببرید و حتماً به استان خوزستان و شهر شوشتر سفر نمایید.

ارسال مطلب به ایمیل دوستاتون:

2,210 بازدید

0 نظر

درج: 15 مرداد 1398

افزودن نظر

نظرات کاربران

در حال حاضر نظری در این مطلب ارسال نشده است.
با ما در ارتباط باشید ، منتظر نظرات شما هستیم.

عضویت در خبرنامه ایمیلی :
برای عضویت در خبرنامه پیامکی، عدد 1 را به 02196884 پیامک کنید.
رضایت مندی مشتری
جشنواره وب و موبایل ایران
جشنواره وب و موبایل ایران
جشنواره کتاب مجازی
برند محبوب مصرف کنندگان
Copyright © 2010 - 2023 Mehromah.ir